משפיעני בריאות ומיקרו-סגמנטציה: כוחות חדשים בעולם הבריאות הדיגיטלית

מעורבים בדיונים ציבוריים בנושאים רפואיים. משמשים כסוכני שינוי, משפיעים על חינוך מטופלים ומפיצים (לרוב) מידע רפואי מהימן. מי הם משפיעני הבריאות (KOI – Key online Influencers) ומדוע הם נתפסים כאמינים כל כך בקרב העוקבים שלהם

 

מכירים את לינוי ארבל? ומה לגבי עדי שלומי? ואת ענבר ליבוביץ? ואת אהוד אהרון אתם מכירים?

סיכוי נמוך שהתשובה לכל אחת מהשאלות הללו תהיה חיובית. אלא אם אתם מתמודדים עם מיאסטניה גראביס, ME/CFS, מיגרנה או שאתם בני או בנות זוג למתמודדים עם אפילפסיה.  

כל אחד מהשמות הנ״ל מנהל.ת קהילה של מתמודדים (או בני משפחה) במחלה כרונית. וההשפעה שלהם על חברי הקהילה שהם מנהלים היא עצומה. הקול שלהם מהדהד לעתים כל כך חזק אצל חברי הקהילה שלהם שהוא עשוי להניע אותם להתמיד (או לא להתמיד) בטיפול, להחליף צוות טיפולי ואפילו לדרוש (כן, כן. לדרוש) מהרופא.ה תרופה מסויימת על פני אחרת.

מיהם משפיעני הבריאות?

אז בואו רגע נתחיל בשאלה מיהם ״מיקרו-משפיענים" (KOI – Key online Influencers), או משפיעני בריאות (Patient Influencers) בעולם הבריאות? 

המונח KOI – Key online Influencers מתייחס למובילי דעה בעלי השפעה משמעותית במדיה החברתית בתחומי הרפואה והבריאות. KOIs כוללים את מי שמתקשרים באופן פעיל ובלתי אמצעי עם קהילת הבריאות והשפעתם נובעת מהנוכחות שלהם במדיה החברתית ומההכרה שהם זוכים לה כמומחים בתחומם (גם אם אין להם מומחיות רשמית).

להאזנה לפרק בspotify

KOIs לא רק משתפים מידע מקצועי ועדכני, אלא גם מעורבים בדיונים ציבוריים בנושאים רפואיים. כך, הם יכולים לשמש כסוכני שינוי, להשפיע על חינוך מטופלים, ולהפיץ מידע רפואי מהימן. אחד התפקידים המרכזיים של KOIs הוא להעלות את המודעות בנוגע לנושאים רפואיים ולתרום לקידום נורמות בריאותיות חיוביות בקהילה. 

מאפיין נוסף של KOIs הוא המעורבות הגבוהה שלהם עם הקהילה שסביבם. בזכות האמינות שלהם ויכולת ההנגשה של מידע מורכב, הם יכולים לבנות קשרים אמיתיים עם העוקבים שלהם, ולעודד דיונים עמוקים ופתוחים בנושאים של בריאות ורפואה.

ואחרי שכולנו הבנו מיהם אותם משפיעני בריאות, כדאי שנבין למה הם נתפסים כאמינים כל כך בקרב העוקבים שלהם. משפיעני בריאות אלו אנשים שחיים עם מצבים רפואיים כרוניים או מטפלים באחרים שחיים עם מצבים כאלה. המטרה שלהם פשוטה: להעלות מודעות ולעזור לאחרים במצב רפואי דומה לשלהם. הם יכולים לעשות את זה במסגרת קהילות סגורות או פתוחות, עמודי סושיאל ואפילו במסגרת קהילות שלאו דווקא קשורות לתחום.

מה שמעניין הוא שרבים מהם לא רואים את עצמם כמשפיענים, אלא פשוט כמי שעוזרים לאחרים במסע הבריאותי שלהם. אבל הקהל הנאמן והנוכחות המשמעותית שלהם בקהילות הללו היא שהופכת אותם למשפיענים לכל דבר.

מיקרו-סגמנטציה וכוחם של המיקרו-משפיענים

המגמה הזו, של משפיעני בריאות, היא חלק ממגמה רחבה יותר של מיקרו-סגמנטציה בקהילות בריאות. אנחנו רואים יותר ויותר קהילות קטנות וממוקדות, שבהן צומחים מיקרו-משפיענים.

מחקר שבדק את הנושא מצא כי משפיעני בריאות הם לרוב חלק מקטגוריות של נאנו-משפיענים (פחות מ-1,000 עוקבים) או מיקרו-משפיענים (1,000-40,000 עוקבים). אבל מה שמעניין הוא שלמרות מספר העוקבים הנמוך יחסית, רמת המעורבות של הקהל שלהם גבוהה פי 7-10 מזו של משפיענים גדולים יותר!

למה זה משנה?

המחקר מראה שכאשר מידע על מצב רפואי משותף על ידי משפיען בריאות אמין, כ-92% מהעוקבים שלהם ככל הנראה ישאלו את הרופא שלהם על המידע הזה. כשמדובר במידע על תרופות המספרים דומים, ו-89% ישאלו את הרופא. זה מראה את הכוח העצום שיש למשפיעני בריאות על הקהילות שלהם. הם לא רק מקור למידע, אלא גם להשראה, תמיכה והכוונה.

 

איך זה משפיע על מערכת הבריאות?

ברור שלנושא משפיעני הבריאות יש השפעה משמעותית על דרכי הפעולה של גופי בריאות, בארץ ובעולם. ההבנה, שלאט לאט מחלחלת, על הכוח שיש למשפיעני בריאות מתחילה להראות את אותותיה בגיוס לניסויים קליניים, הבנה של מסע המטופל ואפילו בפעילויות שיווקיות של קופות חולים וחברות תרופות.

והנה דוגמא לסרטון שהעלתה משפיענית רשת בתחום הבריאות שפעילה מאוד בטיקטוק, ירדן ישי.

אבל זהו רק קצה הקרחון. המשמעות העיקרית של עליית כוחם של משפיעני הבריאות היא בכך שהכוח עובר יותר ויותר לידיים של המטופלים, ובמיוחד לאלה שמוכנים לשתף, לתמוך ולהוביל שינוי. משפיענים אלו מעצימים מטופלים אחרים לחקור ולבדוק את הטיפול בהם, בין אם דרכי הטיפול ובין אם במטפל עצמו. תשאלו רופאות ורופאים על השינוי שחל בתור למרפאה שלהם לאחר שמשפיעני בריאות המליצו עליהם.

אבל עם הכוח הזה מגיעה גם אחריות גדולה. משפיעני בריאות צריכים להיות מודעים להשפעה שלהם ולהקפיד על אמינות ודיוק במידע שהם משתפים. ככל שההשפעה שלהם גדלה כך הרצון של חברות מסחריות ליהנות ממנה גדל – והאמינות עשויה להיפגע. שלא לדבר על חייהם של אותם עוקבים או חברי קהילה, שמושפעים מהדברים.

מהצד השני, על מערכת הבריאות והחברות המסחריות להכיר בערך של משפיעני הבריאות ולשתף איתם פעולה באופן אתי ושקוף. הם צריכים לעשות זאת בראש ובראשונה בשל האחריות הגדולה שבה הם נושאים, אך גם כדי לא לייצר משבר אמון מול הקהל שלהם.

5 עצות לשיתוף פעולה משמעותי בין משפיעני בריאות לארגוני בריאות

לפניכם 5 טיפים חשובים לארגונים המעוניינים לשתף פעולה עם משפיעני בריאות. אני חושבת שהם מאוד רלוונטיים גם למשפיענים עצמם, כדי שידעו מה לצפות ולדרוש:

1. פיצוי הוגן: כמו כל מומחה, משפיעני בריאות צריכים לקבל תמורה הוגנת עבור הזמן שלהם. חשוב להתייחס לערך המקצועי שהם מביאים. נכון, הם לא צוות רפואי ולרוב לא למדו את הנושא בצורה מסודרת. אבל פעמים רבות הידע שלהם וההשפעה שלהם מניעה לפעולה בצורה משמעותית יותר – ועל מספר רב יותר של מטופלים.

2. לא למכירה: האמון שמשפיעני בריאות בנו בקהילות שלהם הוא נכס יקר ערך שאי אפשר לקנות בכסף. חשוב להציע להם פרויקטים בעלי ערך לא רק עבור הארגון שלכם, אלא גם עבורם – ובעיקר עבור הקהילה שלהם. וכמובן חשוב לוודא שהבקשות אתיות.

3. תקשיבו. אבל באמת: חשוב להקשיב ולפעול לפי העצות של משפיעני הבריאות ככל האפשר. הם מכירים את קהל העוקבים שלהם הכי טוב ויודעים מה מתאים ומה לא. אם יש מגבלות רגולטוריות, יש להסביר אותן בשקיפות.

4. יחסים חשובים: כמו עם רופאות ורופאים מובילי דעה (KOLs), חשוב לבנות יחסים ארוכי טווח עם משפיעני בריאות (KOIs). הם מחפשים שותפויות משמעותיות ומתמשכות עבור הקהילה שלהם.

5. ייצוג מגוון: חשוב לחפש גיוון בייצוג – גיל, מגדר, תרבות, מוגבלות, נטייה מינית, מיקום גיאוגרפי, מעמד סוציו-אקונומי ורמת אוריינות בריאותית. רק כך תשיגו השפעה משמעותית ורחבה.

להאזנה לפרק שעוסק במחלות שקופות ואנדומטריוזיס בפרט:

להאזנה לפרק בspotify

רוצים לקבל התראה בכל פעם שאני מפרסמת רשומה חדשה בבלוג? הרשמו כאן!

יש בינינו קליק?

(הבנתם? זה משחק מילים כזה של אנשי דיגיטל)